Nieuws
24 april 2023

Phil Schneider: Zonne-energie ervaring van de VS tot aan Finland

Phil Schneider begon in augustus 2022 bij Solnet toen hij met zijn gezin naar Finland verhuisde. Hij heeft een lange ervaring in de zonne-energie industrie nadat hij in 2006 als eerste werknemer bij een zonne-energiebedrijf in Wyoming begon.

”Ik heb Lucht- en Ruimtevaarttechniek gestudeerd aan de Purdue University in Indiana. Het was echt interessant, maar er waren op dat moment niet veel kansen op dat gebied. Uiteindelijk werkte ik als berggids en leiderschapsinstructeur, voornamelijk in Alaska. Dit verklaart gedeeltelijk mijn interesse in de noordelijke breedtegraad van Finland. Ik ontmoette mijn vrouw in Alaska en we werkten en reisden door Zuid-Amerika en de VS. Ik heb echt genoten van mijn werk als 'wildernisingenieur', waarbij ik anderen leerde hoe ze buiten moesten kamperen en reizen, omgaan met tegenspoed en onzekerheid en anderen moesten leiden.'

”Door mijn interesse in de natuur dacht ik altijd dat als ik een kantoorbaan ambieerde, ik graag met hernieuwbare energie zou willen werken. Eerst dacht ik aan windenergie, maar toen leerde een zonne-energiebedrijf in de VS kennen. Het was een klein bedrijf en ik deed destijds veel verschillende dingen. Zonneprojecten, aardwarmtepompen; maar ik werkte vooral met zonne-energie. Ik ontdekte dat zonne-energie betrouwbaar was en dat het kostenverlagend was.”

Phil heeft allerlei soorten banen in zonne-energie gedaan, voornamelijk ontwerp en engineering, maar ook softwareontwikkeling en projectmanagement.

Werken met een doel

Volgens Phil is zonne-energie echt een fundamentele technologie voor het bestrijden van klimaatverandering; een belangrijk onderdeel van de mix van energiebronnen die de samenleving gebruikt.

”Zonne-energie is echt interessant omdat het zo flexibel en schaalbaar is, van kleine tot grote projecten. JE kunt vrijwel dezelfde technologie gebruiken op daken van woningen of in grondinstallaties op utiliteitsschaal. Zonne-energie is voor mij altijd opgevallen als een belangrijke hernieuwbare energiebron”, legt Phil uit over zijn enthousiasme voor de industrie.

Phil kwam met zijn gezin in Finland terecht omdat ze een internationale ervaring wilden in het buitenland, en hij heeft ook enkele familieleden in Finland. Via wederzijdse contacten kwam hij bij Solnet terecht. “Ik werk met veel plezier bij Solnet. Het was moeilijk om te kiezen om mijn voormalige bedrijf te verlaten en dit is mijn eerste baan buiten de VS. Maar ik heb geluk gehad; Solnet heeft geweldige mensen en interessante soorten werk. Ik veronderstel dat het ook deze industrie is, het trekt bepaalde soorten mensen aan die met een doel willen werken. Ik vind commerciële dakprojecten en het werken met klanten motiverend. We werken samen met verschillende grote bekende bedrijven en deze projecten zijn erg interessant.”

Wonen en werken in Finland is geweldig

Phil geniet van zijn tijd in Finland en denkt dat de balans tussen werk en privéleven goed is in het land.

”Het leven en werken in Finland is geweldig. We waarderen het gezondheidszorgsysteem en de onderwijsmogelijkheden voor mijn kinderen enorm. Finland is ook een veilig land en biedt onze kinderen een grote onafhankelijkheid. Helsinki is ook een goede uitvalsbasis om naar het buitenland te reizen.”

Als fervent buitenmens kan hij ook genieten van zijn favoriete bezigheden in Finland. Er zijn misschien betere mountainbikemogelijkheden in Wyoming, maar in Finland kan hij nog steeds kamperen en fietsen. Hij houdt ook van langlaufen, en daarvoor zijn er genoeg mogelijkheden in Finland.

”Ik ben erin geslaagd om uit mijn comfortzone te komen door aan de Finse taal te werken en "sähly" (floorball) te spelen. We plannen ook enkele backpacktochten door Europa. Ik ga soms bergbeklimmen met mijn dochters. In de zomer zijn er veel mogelijkheden voor wateractiviteiten b.v. kajakken op zee en we brengen al graag tijd door bij de vele meren van Finland.”

Chris Limberger,
Manager Digital Marketing & Sales